Mentalisaatiolla tarkoitetaan yksilön kykyä ymmärtää itsen ja muiden tavoitteellisia mielentiloja. Toisin sanoen mentalisaatio on kyky nähdä muut erillisen mielen omaaviksi ja tämän pohjalta toimiviksi yksilöiksi. Stressin määrän ylittäessä tietyn yksilöllisesti määräytyneen raja-arvon mentalisaatiokykymme heikkenee, ja päädymme yleistysten, järkkymättömien uskomusten sekä omien tunteidemme hallitsemiksi. Tällöin riski negatiivisten vuorovaikutuskehien syntymisestä kasvaa.

Mentalisaatiokyky on keskeinen ominaisuus missä tahansa yhteisössä. Se auttaa meitä ymmärtämään ja ennustamaan muiden tunteita ja reaktioita, ja täten välttämään konflikteja sekä haitallista ilmapiiriä. Erityisen tärkeää mentalisaatio on esimiestyössä. Huono esimiestyö ja johtaminen on yksi yleisimmistä työpaikan vaihdoksen syistä. Tämän lisäksi huono johtaminen näkyy myös alentuneena työhön sitoutumisena ja tehokkuutena.

Johtamis- ja organisaatiokulttuurin siirtyessä hierarkisista kohti tehokkaampia ja joustavampia rakenteita myös esimiestyön vaatimukset ovat muuttuneet. Johtaminen on entistä enemmän yhteisöllinen palvelutehtävä, jonka tavoitteena on auttaa työntekijöitä saavuttamaan paras mahdollinen työskentely. Tästä syystä onkin tarpeellista ottaa mentalisaatiotaitojen kehittäminen osaksi esimiesten ja yhteisöjen kehittämistä.


Aatoksen johdon ja esimiestyön työnohjauspalvelut ovat suunniteltu erityisesti johtajuuden kehittämisen ja yhteisöjohtamisen tueksi. Lisäksi tarjoamme koulutuksia mentalisaationäkökulman soveltamisesta organisaatioissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s